Transportbedrijf hekelt opstelling gemeente (2009)
Dit bericht is bijna twee jaar oud, maar in de behandeling van de verkeersvisie Nijkerkerveen op donderdag 28 april wel erg relevant. Het voorkeursmodel werd op 23 april 2009 vastgesteld, dat is ook twee jaar geleden. (Redactie)
NIJKERKERVEEN – ‘Transportbedrijf hekelt opstelling gemeente’ is er met vette letters te lezen in de krant De Stentor. Transport Online is op zoek gegaan naar het verhaal achter het bericht en komt erachter dat het inderdaad niet goed zit tussen ondernemer Wim van Kommer en de gemeente Nijkerk.
Wim van Kommer heeft zijn transportbedrijf in een landelijk gebied, aan de Schoolstraat 42 in Nijkerkerveen. Hij zou meerdere malen zijn tegengewerkt door gemeente Nijkerk. De bestuurders vinden echter dat de transportondernemer over de grens is gegaan en stellen hem een dwangsom in het vooruitzicht.
Klacht
Woordvoerder Nicole Walma van gemeente Nijkerk zegt: “Achter Transportbedrijf W. van Kommer is een perceel dat deels van een andere eigenaar is en een agrarische bestemming heeft. De transportondernemer heeft een stukje van dat perceel dat niet van hem is, in gebruik genomen. Op een deel van zijn eigen perceel is verharding aangebracht met stelconplaten. Dit dient als opslagplaats.”
Op die plek heeft Wim van Kommer verschillende materialen, waaronder pallets opgeslagen. Ook zouden er vrachtwagens worden geparkeerd. Nicole: “Eveneens heeft hij een aarden wal met beplanting aangelegd. Volgens het bestemmingsplan mag zo’n afscheiding niet. Een hek zou hij wel mogen plaatsen. Uiteindelijk is er bij de gemeente Nijkerk een klacht gekomen van de achterbuurman over het gebruik van zijn stukje grond door Van Kommer. Nu heeft de gemeente hem gevraagd om voor dinsdag 25 augustus die opslag te verwijderen en op de plek van de aarden wal een hek te maken. Als hij niets doet volgt een dwangsom.”
Het gaat om een dwangsom van duizend euro per week met een maximum van twintigduizend euro. “Hij heeft voldoende tijd gekregen om alles aan te passen. Die dwangsom is een standaardmiddel om te zorgen dat het voor een bepaalde tijd gebeurt”, legt de woordvoerder van Nijkerk uit.
Problemen
De problemen tussen de gemeente Nijkerk en transportondernemer Wim van Kommer zouden inmiddels vijftien jaar lang duren. De klacht van de achterbuurman is eerder dit jaar onderzocht. “Gemeente Nijkerk is donderdag 16 april gaan inspecteren. Daarbij is ook Van Kommer aanwezig geweest en is er met hem overlegd. Op vrijdag 24 april is hem een vooraankondiging gestuurd met de vraag of hij een en ander voor vrijdag 15 mei wil verwijderen. Van Kommer heeft een zienswijze (bezwaar, red.) bij de gemeente ingediend. Die was niet dusdanig van aard dat Nijkerk het besluit ging aanpassen. Daarom volgde dinsdag 7 juli een tweede brief richting Van Kommer met de melding van de dwangsom”, verklaart Nicole.
Er zouden al vijftien jaar problemen tussen Wim van Kommer en de gemeente Nijkerk zijn. Hoe kan dat zolang duren? Nicole: “Gemeente Nijkerk is al lang in gesprek met dit transportbedrijf omdat het gevestigd is in een buitengebied. De grote vrachtwagens rijden door dat gebied en door de dorpen. Gemeente Nijkerk heeft dit bedrijf liever op een andere plek. Hier komen beide partijen niet uit.”
Wim van Kommer zou zelfs helemaal niets meer zien in gesprekken met de gemeente. “Na dinsdag 25 augustus gaat Nijkerk bij hem kijken of hij gedaan heeft wat moest gebeuren”, wil de gemeentewoordvoerder nog kwijt vanuit het Nijkerkse gemeentehuis.
Affaire
In Nijkerkerveen zijn monteurs van een telefoonbedrijf druk in de weer om de telefoonverbinding van Wim van Kommer te moderniseren. De transportondernemer probeert tussen die werkzaamheden door zijn visie op de affaire te geven. Terwijl de gemeente haast zet achter het verwijderen van illegale bouwsels, is Wim optimistisch over nieuwbouw van zijn transportbedrijf. Niet op de plek die gemeente Nijkerk graag wenst, maar op zijn huidige terrein.
De problemen met de gemeente Nijkerk wijt hij aan het volgende: “Wij proberen al vijftien jaar naar Nijkerk te verhuizen. De provincie heeft het echter afgewezen. Er zit aardig schot in de zaak. Ik wil een opslag met een kantoor erboven laten bouwen”, stelt hij optimistisch. “Ik heb inderdaad een stuk grond verhard. Dat mocht niet en daarom heb ik dat inmiddels verwijderd. Mijn buurman heeft de boel verlinkt. Daarom is de gemeente erachter gekomen”, zegt hij stellig.
“Er stonden inderdaad auto’s”, geeft Wim toe. Wim wil dat de aarden wal langs zijn terrein waarop hij laurierplanten heeft geplant blijft waar die is, ook al wil de gemeente er liever een hek zien. Wim: “Daar kunnen ze niets van zeggen. Het geeft juist een beter aanzicht voor de buren.”
Europa
Internationaal transportbedrijf W. van Kommer B.V. bestaat vanaf 1956 en is gestart door de andere W. van Kommer. In die tijd werden vooral veevoer en meel van de Zaanstreek naar wederverkopers in de regio vervoerd. Vandaag de dag doet W. van Kommer groupage in een deel van Europa en verzorgt bulk- en volumetransport.
©Transport Online | Marcel van der Voort |16.07.2009, 07:50
Via Bron: http://www.transport-online.nl/site/red-actueel/index.php?news=119
Onderwerpen: Nieuws Reacties uitgeschakeld voor Transportbedrijf hekelt opstelling gemeente (2009)
Trefwoorden: nieuwbouw, nijkerkerveen, veiligheid, verkeer, visie