Een goede buur

:grimace Het aardige van zo’n dorp, met dorps karakter is dat je de mensen kent. Tenminste, ehhm ehhhh, het heeft even geduurd, maar na 20 jaar in dit dorp, mag ik toch zeggen dat ik ons buurtje ken.

Als je dan ’s avonds thuiskomt na een avondje in de grote stad (helaas is dat voor mij nog steeds Amersfoort), en je ziet een onbestemde figuur op een fiets, die je niet helemaal gelijk kunt plaatsen door de schemering, kijk je iets langer. Ja, zo gaat dat nu éénmaal. ik vraag me wel af wat er gebeurt als je echt een onverlaat ontmoet op zo’n plek, maar dat was nu niet het geval en is ook eigenlijk nooit het geval….

“He Fred, ben jij het?”

Ja, ik was nog even aan het kijken voor die dingen, je weet wel.

“Ahhh Mooi, gelukkig, ik dacht even dat er een halve .. op z’n fiets hier aan het scheumen was.

Ha, Nee hoor, ik was het… goed volk.

De charme van een dorp, waar de mensen naar elkaar omkijken. Het is ook gewoon in dit dorp om te groeten. Niet te uitbundig, maar met een vingertje en soms een bijpassend “tjooo” geluid.

Maargoed, we raakten even aan de praat en het kon natuurlijk niet anders dan over de ontwikkeling van Nijkerkerveen gaan. Je merkt dan al snel dat er niet erg veel animo meer is voor de mensen om de nek uit te steken. “Zonde van mijn tijd” wordt er gezegd.

Wel een mooie website trouwens. Ja, ik lees wel alle stukken, maar ik ga er geen tijd meer in steken. Ik heb wel iets beters te doen. Ja, dat deelplan 1 dat drukken ze er even door en dan, ja, dan voldoen ze aan de eisen van de provincie. Dan zijn ze bezig en dan zien ze daarna wel weer verder. Ze hebben groot gelijk hoor en je moet niet denken dat je er iets aan kan doen, want ze gaan toch door.

Ergens heeft ie gelijk, denk ik dan. Wie gaat er nu denken dat ie iets kan veranderen aan de plannen voor ons dorp? Wie is er nu zo stom, dat hij zijn nek uitsteekt voor iets wat compleet zinloos is? En was het niet van tevoren allemaal al bedacht en slechts een “schaamlapje” zoals Klompenhouwer het zo mooi noemde in de radio uitzending van politiek café? Welnu, Veenders, de gek heeft zich aangediend. Hij is er namelijk vast van overtuigd, dat indien je niet alles wat in je macht ligt eraan gedaan hebt, je ook geen recht van spreken hebt.

We hebben met de begeleidingsgroep en de steun van de burgers nu bereikt dat de politiek ons heeft gehoord. Ze zijn nog niet helemaal door de bocht, maar de vragen die werden gesteld tijdens “de mening” logen er niet om. Raadsbreed noemen we dat, als alle fracties hun bedenkingen uiten. Deelplan 1 gaat door, tenminste, dat ligt al in de procedure. Maar de rest van de vragen, met name op het gebied van (ruimte en middelen voor) voorzieningen en hoe die met elkaar kunnen of moeten samenvallen, ligt nog volop open.

Het is wel goed dat je het doet hoor, dat hoor ik hier en daar ook wel. Maargoed, de Veenders, ja die staan toch wat vaker langs de zijlijn, ze zijn het ook niet gewend. Maar het wordt wel gewaardeerd hoor.

We kunnen iedereen gebruiken voor de ontwikkeling van ons dorp. Het gaat om de toekomst en wat we achterlaten voor onze kinderen.

Ik ga ervoor, doet u mee?
Henk de Greef

..