De Paniek van het ‘tekort’ en het ‘te laat’

Pan is een figuur uit de Griekse mythologie, hij werd geboren in Arkadië. Hij is de god van het woud en patroon van de herders en hun kudden.

In de oude Griekse mythologie komen nogal wat ‘duistere figuren’ voor. Neem de god ‘Pan’. Hij zou met zijn onheilspellende geluiden bij herders en hun kudden zoveel angst veroorzaakt hebben dat ze in pan-iek op de loop gingen. Met ernstige schade als gevolg. Angst als raadgeefster.

Als plotsklaps je koelkast het begeeft en er moet een nieuwe aangeschaft worden, kun je, bij de raadpleging van je huisboekje, in paniek raken: “ik kom tekort!” Voordat je het weet, begin je het ene tekort met het andere aan te vullen. ’t Bekende verhaal bij schuldsanering. De enige remedie is, zonodig met hulp van anderen, vanuit een totaaloverzicht de juiste maatregelen nemen. Voorkom in ieder geval paniek (-aankopen).

Hetzelfde geldt voor het ‘te laat’. Met te grote snelheid ergens naar toe gaan om toch maar niet te laat te zijn: geheid word je onderweg aangehouden wegens te hard rijden en kom je helemaal niet op tijd. ’t Kost je nog geld ook. Hoe voorkom je met elkaar dat dit soort dingen gebeuren als we het hebben over de uitbreiding van ons dorp?

Er is ‘ergens’ wat geldgebrek ontstaan. Gebrek aan middelen. En dus: ‘snijden’, wat er op neer komt dat de kwaliteit wordt aangetast. Met als gevolg dat er bij de volgende heroverweging – want die kondigt zich al aan – een groter gat te vullen is.

De tijd dringt. Het helpt niet om te zeggen dat er maar wat eerder begonnen had moeten worden. Dat is natuurlijk op zich wel waar, maar met dát te roepen schiet je niks op. Dat ene tijdelijke veldje voor de voetbalclub mag nog maar een kleine vier jaar blijven liggen en dan moet het weg. Dus: nu snel akkoord met de heroverweging, dan snel een bestemmingsplan voor die velden maken, even onderhandelen over de aankoop van de gronden, maar niet te lang! Snel onteigenen en: pffff! Net op tijd klaar (of niet).

Juristen’voer’

juristenvoerAls er al mensen zijn die bovenstaande gelezen hebben, zullen ze nu wel afhaken. Heel begrijpelijk, want wie gaat er nu nog wat van snappen?  Een ‘gewoon mens’ in ieder geval niet meer. Oneerbiedig gezegd: ‘dit is juristenvoer’. Oneerbiedig, want juristen geef je geen voer. Wel wat werk voor een ‘belegde boterham’.

Toch maar proberen er iets van te maken? Daar gaat-ie dan. Anders dan de oude wet op de Ruimtelijke Ordening geeft de nieuwe wet geen enkele mogelijkheid tot verlenging van een tijdelijke ontheffing van maximaal 5 jaar. Is de tijd om? Weg is dan de tijdelijke ontheffing, en weg is dus ook het tijdelijke veldje! Duidelijk, toch?! Het is dus opschieten geblazen.

moszkowicz

gesignaleerd

Ja, ho even. Het is iets ingewikkelder. Om een lang verhaal kort te houden: in ons rechtssysteem geldt ook de regel van de ‘redelijkheid en billijkheid’. In gewoon Nederlands zeg je dan: kan dat tijdelijke veld niet een half jaartje langer blijven liggen, nu we al bezig zijn met de aanleg van het nieuwe? Het is toch onredelijk om dan toch maar ‘lekker’ die tijdelijke oplossing weg te doen, met alle extra kosten van dien? Dat is pas echt weggegooid geld!

Dat was onder de oude wet al het geval en zal nu zeker niet anders zijn: ‘Zo strak de wet toepassen, werkt niet’. Heel belangrijk is dat je echt aan kunt tonen dat je als gemeente de procedure voor het bestemmingsplan in werking gezet hebt én dat je geld beschikbaar gesteld hebt voor de nieuwe velden. Dat moet er wel zijn, want anders is er sprake van onduidelijkheid of het nieuwe er nu wel of niet komt.

Er moet dus wel tempo gemaakt worden – dat moet eigenlijk al twee jaar lang – maar overhaaste beslissingen nemen, nou nee, dat nu juist net niet. Donderdagavond weten we het.

..