Bezoek Kerngroep Kulturhus “De Essenburcht” Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek is een kleine kern behorende bij gemeente Barneveld. De kern telt nu om en nabij de 5000 inwoners en is de trotse bezitter van een heus Kulturhus. Afgelopen donderdag reisde een deel van de kerngroep ontwikkeling Nijkerkerveen af om ook hier een kijkje te nemen en de kneepjes van het vak Kulturhus te leren.

 

Er zijn vele wegen die naar een Kulturhus leiden, zo werd ons die donderdag bekend. Het heeft geen zin om de verschillen met het eerdere bezoek aan Elspeet te beschrijven, want er waren nauwelijks overeenkomsten. Dit Kulturhus is tot stand gekomen vanuit de vereniging “Plaatselijk Belang”, die in Kootwijkerbroek al jaren een zalencentrum tbv de plaatselijke verenigingen in stand houdt.
het bestaande zalencentrum was te klein geworden en gedateerd en dat gaf aanleiding om te gaan zoeken naar oplossingen. Men vond de provincie bereid om een flinke duit in het zakje te doen, de gemeente deed er ook iets bij, de oude lokatie kon goed worden herontwikkeld en met een klein deel bankkrediet werd de financiering een feit.
Het Kulturhus is volledig in eigendom en exploitatie van de genoemde vereniging en derhalve onafhankelijk van subsidies. Met circa 150 bruiloften per jaar worden de exploitatiekosten gedekt. De verenigingen kunnen tegen een “verenigingstarief” van de ruimte gebruik maken, onder de voorwaarde dat zij dat doen buiten de commerciële tijden.

In het Kulturhus treffen we verschillende zalen, waarvan er één is voorzien van een podium, waar toneel, muziek of bedrijfspresentaties gehouden kunnen worden. In de kelder is de schietbaan voor de lokale schietvereniging en de bovenverdieping is deels beschikbaar gesteld aan de bibliotheek.

Een goede samenwerking werd gevonden met de woningstichting en de lokale zorgverleners, zodat een zorgkruispunt kon worden gemaakt, samen met een aantal zorgwoningen. Hier zijn de huisarts, apotheek, tandarts, het kruiswerk en de fysiotherapeut gevestigd, aan dezelfde parkeerplaats als het Kulturhus.

Zo heeft men in 2008 een prachtig dorpscentrum gemaakt waar alle voorzieningen met betrekking tot kunst, cultuur en zorg zijn gecentreerd. De winkel- en sportvoorzieningen zijn elders in het dorp gevestigd, maar wel binnen loopafstand.

Deze week gaan we naar Scherpenzeel, waar een Kulturhus met sport gerealiseerd is.

..