Als laatste in de ronde “KulturHus” De Breehoek te Scherpenzeel

De Kerngroep Ontwikkeling Nijkerkerveen heeft eerst haar licht opgedaan in Elspeet, daarna in Kootwijkerbroek en tot slot in Scherpenzeel. Deze drie KulturHuzen zijn volledig verschillend van aard, zowel in opzet, exploitatie en eigendom. De Breehoek in Scherpenzeel is opgezet rond de nieuwe sporthal, de al voorzien was. Pas in een later stadium werd gedacht er een Kulturhus van te maken. Het uitgangspunt Sport heeft een dominante invloed in Scherpenzeel.

Scherpenzeel is een Kern met 12000 inwoners. De Breehoek is geplaatst aan de rand van de kern, tegen de bestaande sportvelden aan, met ruim voldoende parkeergelegenheid. Als we de Breehoek binnengaan, treffen we eerst het VVV. Midden in de centrale hal met een loket dat niet valt te missen. Aan de rechterzijde op de begane grond bevindt zich de grote zaal, die deelbaar is in vier kleine zalen. Ook hier is een podium aangebracht voor uitvoeringen van toneel en muziek, of presentaties.

Aan de linkerzijde in de kelder bevinden zich de kleedruimtes voor de sport. Tevens vinden we daar een kinderdagverblijf, een eerste hulppost, een audioloog, extra verhuurbare ruimtes en opslag. De bovenverdieping bevat de bibliotheek, een gemeenschappelijke leesruimte en het Grand Café, met uitzicht in de sporthal. Bij toeval troffen we ook de bibliothecaris, die een erg enthousiast verhaal wist te vertellen over de voordelen van de “open” bibliotheek, met gedeelde ruimte, activiteiten en gasten in het KulturHus. De grotere afstand tov het centrum ervoer hij niet als een belemmering voor de mensen om de bibliotheek te bezoeken.

Het geheel maakt vooral bij eerste kennismaking een grote en statige indruk.

Dat kan ook bijna niet anders, als er een wedstrijdzaal in aanwezig moet zijn. Deze zaal is deelbaar in vier zalen voor training en de gymnastieklessen van de basisscholen. Voor toeschouwers zijn er twee mogelijkheden, namelijk het Grand Café en een verhoogde tribune langs de hele lange zijde van de zaal aan de andere kant.

Uit het gesprek met de exploitant konden we opmaken dat de gemeente Scherpenzeel eigenhandig het KulturHus heeft gesticht en ook eigenaar is van het geheel. De gemeente houdt dan ook in de exploitatie een vinger in de pap. De bouwkosten zijn uit de hand gelopen, waardoor in de eindfase bezuinigingen zijn doorgevoerd. Dit is merkbaar aan de kwaliteit van het bouwwerk en heeft in de opstartfase extra aanpassingen gevraagd om het geheel werkbaar te maken en te houden.

Ons is opgevallen dat de sporthal toch wel heel nadrukkelijk zijn stempel drukt op het KulturHus. Eigenlijk is het een Sporthal met een aantal voorzieningen eromheen gebouwd.

De Kerngroep Ontwikkeling Nijkerkerveen gaat nu met alle indrukken aan de slag en zal proberen een beeld te schetsen van de gewenste voorzieningen in Nijkerkerveen.

 

 

..